Avancerad lagermask snabbt & enkelt!

26 februari 2014

Nu ska jag bjuda på ett tips hur man enkelt gör en avancerad lagermask i photoshop. Det här fungerar extra bra när du vill redigera himlar eller landskap.
Den här bilden är tagen tidigt i oktober, innan ett FLUF-möte precis när solen gick ner. Rätt okej bild, men väldigt kontrastlös och tråkig. Det ska jag fixa nu.
Gå till Select, och i rullmenyn så väljer du Color range, här får du upp en dialogruta med en miniatyr av din bild. Nu går du in med pipetten och väljer en punkt i din urspringliga bild (inte miniatyren). Får du inte hela himlen från början så väljer du plus-pipetten till höger om miniatyren och väljer fler punkter.
Om hela himlen ändå inte är markerad så kan du dra Fuzziness till höger, gör du det dock så får du inte lika skarp kant på din markering, så dra den inte för mycket från höger. När du är klar så trycker du ok.
Nu har du fått en lagermarkering på din bild, välj ett justeringlager t.ex Curves och markeringen har nu blivit din lagermask.
När lagermasken är på plats så vill jag fixa himlen bättre, alt-klicka för att få upp lagermasken istället för bilden. 
För att inte behöva sitta och maska runt kanterna på tornet eller kranen så tar jag verktyget dodge/skugga och sätter blandningsläget till Highlights/Högdagrar, då kommer jag endast påverka det ljusa i masken och kan måla runt kanterna på jobbiga detaljer utan att påverka dem. 
Sedan så använder jag en svart pensel och målar svart överallt på marken.
    Här är min färdiga bild. Jag har även ljusat upp bilden och vinjetterat den.

Ibland när du gör dessa lagermasker kan få problem om det finns mycket träd och buskar i en bild vilket är omöjligt att maska fram för hand. 
Gör så här: Se till att du står på din lagermask, och gå till Select -> Refine edge, och dra i radius, så kommer masken att mjukas ut i kanterna, smart va? :)

Vill du göra likadant mer marken men orkar inte göra om allt?! Bra, för det behöver du inte! Håll nere cmd/ctrl och klicka på lagermasken för att få tillbaka din markering. Välj ett nytt Curveslager    
och ställ dig på masken och tryck cmd/ctrl+i för invertera den, sen kan du göra din justering. Superenkelt!

Tycker du att det här var bra får du gärna kommentera! Det är alltid trevligt! :)

2 kommentarer :

 1. åh det stället känner man igen! :) kul med tips, synd att man inte har ps bara ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)
   Kanske kan lägga upp något till lightroom i framtiden! :)

   Radera

Kommentera gärna, så blir jag glad! :)